Oblíbené příspěvky

pátek 1. listopadu 2013

Paleo dieta - stravování jako v pravěku

Paleo dieta neboli paleotická dieta je momentálně neobvykle populární a často se o ní mluví v různých diskuzích na internetu. Fanoušci ji také označují jako pravěkou dietu nebo dietu doby kamenné, a to už velmi dobře naznačuje, o co vlastně jde. Při dodržování paleodiety smíte sníst pouze to, co znali naši nejstarší předci, tedy ti kteří se živili lovem divokých zvířat a k tomu sběrem plodů a dalších částí rostlin.

Jídelníček pravěkých lidí byl složen především z živočišných tuků, proteinů a nerafinovaných karbohydrátů. Kromě masa a vnitřností, které je možné konzumovat bez ohledu na tučnost, avšak s důrazem na kvalitu (nejlépe dobytek z pastvin), jedli lidé velké množství ovoce a zeleniny, ořechy, panenské rostlinné oleje a vajíčka. Z ovoce pak hlavně to, jež obsahuje menší množství cukrů, jako jsou jahody, maliny, ostružiny a jiné lesní plody.

Naopak nevhodné jsou mléčné výrobky, luštěniny, obilniny, rafinované oleje, margaríny, cukry či průmyslově vyráběné potraviny. K pití odborníci doporučují obyčejnou vodu nebo bylinné čaje, naopak různé průmyslově vyráběné ovocné čaje nikoli. Pít byste neměli ani kávu či alkohol, jenž škodí snad ve všech dietách. Vedle upraveného jídelníčku je tradičně důležitý rovněž pohyb. Pravěcí lovci se museli pořádně ohánět, aby sehnali potravu. To dokládají i oblíbené příběhy Eduarda Štorcha, které jste možná četli.

Zdraví a paleo dieta
Dieta z období paleolitu by vám i díky snadnějšímu spalování podkožních zásob měla pomoci nejen zhubnout, ale také upevnit zdraví. Spolu s výrazným omezením konzumace dnešních potravin totiž vzroste šance na to, že se zbavíte dnes tak častých potravinových alergií, ekzémů, neplodnosti, civilizačních chorob či nepříjemné únavy, která má mnohdy příčinu právě ve špatném jídelníčku plném sacharidů, jejichž konzumaci zásadně omezíte.

Náhlá změna stravy z dnešní na paleotickou ale zase může způsobit jiné problémy, takže doporučujeme opatrnost a konzultaci s odborníkem. Je jasné, že paleo dieta má stejně jako všechny ostatní diety svá pozitiva i negativa a není vhodná pro každého. Vždyť každý z nás je unikátní, a tak se pro něj hodí něco jiného!


Jak může vypadat jeden typický paleo nákup?