Oblíbené příspěvky

sobota 23. března 2013

Jezte jablka – jsou zdravá a zasytí

Ovoce pro hubnutí obecně není nejvhodnější, je ale zdravé, a tak se mu rozhodně nemusíte vyhýbat – vyměňte jej za různé sladkosti, jimiž hřešíte. Mezi nejlepší ovocné plody se řadí jablka, která jsou pro většinu lidí snadno dostupná. Jablka totiž koupíte v každém obchodě a mnozí z vás je jistě mají i na zahrádce nebo v ovocném sadu.

Význam jablek je mnohdy podceňován, přitom jde o zdravé ovoce, která má velký obsah vitamínu C a prospěšných minerálních látek. Pro hubnutí se jablka hodí především díky vysokému obsahu vlákniny ve slupce (neloupejte ji) a glykemickému indexu, který mezi ovocem patří k tomu nižšímu. Jablko navíc skvěle zahání hlad – pokud si jej dáte jako předkrm před každým velkým jídlem, nesníte ho tolik.

Někteří odborníci pak doporučují dokonce jablečnou dietu, kdy člověk po několik dní jí pouze jablka, která se dají upravit na různé způsoby. Taková dieta ale rozhodně není vhodná pro každého, a tak se před její aplikací raději poraďte s dietním odborníkem.

pátek 15. března 2013

Cvičte aerobik - sportem ku zdraví a hubnutí!

Některé sporty jsou pro hubnutí vhodné vždy, jiné jen v některých případech. Možná vás zajímá, jak je na tom aerobik – sport, který si přes razantní nástup různých mladších konkurentů mezi ženami dodnes drží ohromnou popularitu. Vždyť aerobik ve většině fitness center zůstává mezi třemi nejnavštěvovanějšími sporty. Dobrou zprávou pak je, že aerobik je pro hubnutí skutečně vhodný – tepovou frekvenci budete mít přesně tam, kde by být měla, tedy většinou mezi 115 až 130 tepy za minutu. Za hodinu pak 80kilový člověk spálí zhruba 2 200 kJ, 60 kilový 1600 kJ.

Podle vašich osobních preferencí a zkušeností si můžete vybrat různé typy aerobiku, které si liší svou náročností. Mezi druhy vhodné pro hubnutí se řadí například kickbox nebo dance aerobik. Pokud nemáte dobrou kondičku, můžete zvolit low-impact aerobic bez velkých výskoků a s pomalejší hudbou. Někomu mohou pomoci také různé cvičební pomůcky jako posilovací gumičky, bedýnka pro step nebo gumový posilovací pás thera band – jejich použití však doporučujeme zkonzultovat s cvičitelem.

Na závěr se mrkněte na video, v němž předcvičuje populární Hanka Kynychová.

středa 6. března 2013

Zhubněte při běhání se psem

Pes je nejlepším přítelem člověka, a tak vám může dokonce pomoci zhubnout. Pokud si totiž pejska pořídíte, budete s ním muset chodit ven. Zvíře vás tak přinutí k pohybu, který je pro hubnutí nezbytný. Záleží už jen na vás a na vaší fyzické kondici, zda se psem budete chodit na vycházky, kde nasadíte pomalé či ostré tempo, nebo zda spolu budete dokonce běhat.

Pro běh ale nejsou vhodná všechny plemena – buldoci a ostatní malí a těžcí psi obvykle dlouho běhat nevydrží. Naopak tuze rádi běhají například bernardýni, kolie nebo retrívři – psi ale musí být stejně jako lidé zdraví. Proto se před běháním raději poraďte s veterinářem, který vám rovněž doporučí vhodnou soupravu pro běh se psem. Pakliže se ke sportování se zvířetem odhodláte, nezapomínejte na pravidelnost, která je pro vylepšování fyzické kondice a hubnutí nesmírně důležitá.