Oblíbené příspěvky

pondělí 22. prosince 2008

Osobní jídelníček – test online služby

Často se na nás obracíte s dotazy na sestavení osobního jídelníčku. Taková služba vyžaduje profesionální přístup, individuální pohovor a mnoho času na samotné prostudování údajů a následné sestavení vhodného jídelního plánu. Otestovali jsme tak alespoň službu serveru Hubnuti.org. Specialista z těchto stránek za poplatek sestaví profesionální jídelníček – veškeré informace naleznete zde. Stojí to však za to? Je jídelníček kvalitní? Prošel naším přísným pohledem?

Ano, opravdu prošel. Vše probíhá jednoduše. Na stránkách vyplníte celkem podrobný dotazník. Vedle osobních otázek na vaší osobu se svěříte také s nemocemi, trávením volného času a vztahem ke sportu, s historií vašich diet a dalšími nezbytnými údaji. Podrobně je třeba vyplnit především stravovací návyky.

Dotazník stačí odeslat a následně zaplatit. Bankovní převod je dostupný snad úplně každému, pohodlné jsou i další možnosti platby. Do 48 hodin můžete očekávat telefonát. Odborník (v našem případě celkem milá a ochotná paní) se vás zeptá na doplňující otázky. V dotazníku naše spolupracovnice Anna uvedla, že občas chodí do fast foodů, do menzy a kupuje bagety. Dotaz odborníka tak směřoval na upřesnění toho, co v rychlých občerstveních a menzách přesně jí. Dále se odbornice ptala na druh pečiva a na typy domácí stravy. Telefonického rozhovoru se rozhodně nebojte, na druhé straně telefonu se vám snaží pomoci a kladou jen vhodné dotazy, které doplní celkový obrázek o vaší osobě.

V našem testovacím případě byl dva dny po telefonátu na emailu slibovaný dokument (slibovaný je maximálně do tří pracovních dnů od zaplacení). Na zadanou emailovou adresu dorazí ve formátu PDF, který nemusí všichni otevřít. V textu emailu je ale přiložen návod, jak tak učinit, takže se to jistě podaří i těm největším počítačovým analfabetům. Devítistránkový dokument se skládá z více částí. Je graficky poutavý a hlavně přehledný. První část textu stanovuje cíl a upozorňuje na obecné zásady při hubnutí.

Další stránku tvoří poznámky k vašemu současnému stavu. Autorka v něm hodnotí obvyklý jídelníček spolupracovnice Anny a přednáší návrhy na zlepšení. Posuďte sami z ukázky z bodu týkajícího se večeří: “ K večeři se dobře hodí salát doplněný např. čerstvým sýrem či kouskem ryby ale už si nedávejte chleba ani přílohy. Fazole z konzervy bohužel obsahují dost soli i cukru, sledujte proto složení na obalech. Na trhu se již objevují i výrobky (např. firmy Heinz) se sníženým množství cukru i soli. Klasická česká kuchyně je tím nejlepším nástrojem na tloustnutí – spousty tuku, mouky, masa a málo zeleniny. Poproste rodiče, zda by nemohli připravovat i zeleninové saláty a vy si pak můžete dát zeleninu a kousek masa.” Osobně tuto kapitolu hodnotím velmi vysoko. Dozvíte se, co konkrétně je špatně a co je třeba vylepšit. Vše je šité na míru klientovi.

Dvě strany jsou věnovány protikladům – “V jídelníčku maximálně omezit” a “Do jídelníčku pravidelně zařazovat”. Také podnětné a důležité čtení, kde se dozvíte mnoho informací o jednotlivých potravinách, jež autoři doporučují nebo naopak zakazují. Spolupracovnice Anna si oblíbila nutellu, nyní již ví, že ji může nahradit kvalitní hořkou čokoládou. Podobných příkladů je spousta.

V následujících odstavcích dokumentu naleznete “Obecná pravidla redukce a udržování váhy”. Jak již název napovídá jde o obecné rady. Odbornice se vedle stravování zabývá také doplňkovými aktivitami a pohybem. Podobné informace lze nalézt kupříkladu i na našem serveru, je ale dobré je mít pěkně pohromadě. Opakování je matkou moudrosti. Dále je v jídelníčku obsažen pitný režim obsahující několik zásad, jak ho vylepšit.

Po potravinových doplňcích (jde jen o několik tipů, autoři i tým z našeho webu je rozhodně doporučují konzultovat s obvodním lékařem) následují poslední dvě stránky věnované přesnému příkladu denního jídelníčku a možnému výběru z jídel. Ukažme si, jak by podle odborníku ze serveru Hubnuti.org měla vypadat snídaně pro naši Annu:

- 1 plátek celozrnného pečiva + sýr (Cottage, Lučina, tvarohová pomazánka) nebo luštěninová paštika + zelenina
- vločková kaše (5-6 lžic ovesných vloček) + oříšky + ovoce + bílý jogurt nebo tvaroh ovoce + bílý jogurt + celozrnný rohlík müsli - doma připravit smícháním vloček, oříšků, rozinek, možno večer předem na noc namočit do vody, ráno přidat jogurt a ovoce
- výživový koktejl – s kompletním složením vitamínů a minerálů (viz. potravinové doplňky)
(nejlépe rozmixovat v mixéru > 2 zarovnané polévkové lžíce + 2-3dcl vody + kousek banánu nebo lesní ovoce nebo mléko nebo jogurtový nápoj)



Celkem devět stránek testovaného osobního jídelníčku je plných velmi zajímavého a podnětného čtení, které vám jistě pomůže při dosažení vašeho cíle. Hlavní je však, abyste se podle rad skutečně řídili. Bez toho vám úbytek váhy nikdo zaručit nemůže. Odborníci z projektu http://www.hubnuti.org/zdravy-jidelnicek dávají pouze skvělý návod, který naše stránky mohou jen doporučit.