Oblíbené příspěvky

úterý 18. listopadu 2008

Čínské restaurace – ráj kalorií

Stravování v čínských restauracích je u nás v poslední době velmi populární. Jsou oblíbené hlavně díky nízké ceně a velkým porcím. Pokud však chcete zhubnout, měli byste si návštěvy těchto podniků odpustit.

Jídla v asijských bistrech obvykle obsahují zvýšené množství sodíku a obrovské porce kalorií. Potencionálně nebezpečný je také glutamát sodný, který se používá k ochucování asijské kuchyně. Často maskuje špatnou kvalitu masa. Doporučená dávka pro člověka jsou tři gramy na den, bistra ji obvykle překračují. Účinky glutamátu na lidské tělo zatím nejsou úplně prokázené. Dalším problémem bývá stáří podávané zeleniny a předvařování jídel.

Jestliže se bez čínských restauraci neobejdete, řiďte se alespoň následujícími radami:


Vybírejte jídla se zeleninou.

Nepřisolujte. Pokrmy jsou již tak hodně osolené.

Neobjednávejte smažené maso.

Nemusíte sníst celou porci a zbytečně se přejídat.

Chtějte hnědou rýži. Je zdravější než bílá.

Pokud je jídlo studené, nebojte se ho vrátit.

Střídejte je s jinými "zdravějšími" podniky.

Vyžadujte vždy kvalitní čínskou kuchyni a užijte si ji.